پرش لینک ها

برندها

این شرکت با نام  Cavi Elettrici e Affini Torino توسط ویرجینیو برونی تدسکی در سال 1924 در تورین ایتالیا تاسیس شد.

در 10 مارس 1958 ، این شرکت به عنوان لاستیک CEAT هند، در بمبئی ادغام شد. در ابتدا، این شرکت با گروه تاتا همکاری می کرد.

در سال 1972، این شرکت یک واحد تحقیق و توسعه را در Bhandup تأسیس کرد و در سال 1981، Deccan Fiber Glass Limited با شرکت ادغام شد.

در سال 1982، گروه RPG این شرکت را خریداری کرد و در سال 1990، نام این شرکت به CEAT تغییر نام داد و در سال 1993، این شرکت با شرکت لاستیک یوکوهاما برای تولید لاستیک های رادیال در واحد Nashik همکاری کرد.

در سال 1999، CEAT با تولید لاستیک های CEAT در سریلانکا با همکاری شرکت (AMW) و لاستیک Kelani، یک شرکت مشترک با نام CEAT Kelani تشکیل داد.

در سال 2006، CEAT Kelani اولین واحد تولید تایر رادیال مستقر در سریلانکا را در کالوتارا راه اندازی کرد و در آخر در سال 2009، AMW از سرمایه گذاری مشترک خارج شد.

امروزه تایرهای سی ات توسط آزمایشگاهی مجهز و پیشرفته در کشور آلمان تست می شوند و در بازارایران برخی آن را به نام چه آت نیز میشناسند.

شرکت فالکن در سال ۱۹۸۳ میلادی با نام تجاری جدید اوتسو تایر (OHTSU TIRE) تاسیس شد و دو سال بعد به بازارهای آمریکای شمالی راه یافت و در سال ۲۰۰۳ میلادی با فروش سهام خود به سومیتومو ژاپن بعنوان زیر مجموعه این شرکت مشغول به فعالیت نمود و تحت نام و برند فالکن (FALKEN) روانه بازارهای جهانی شد.

لاستیک فالکن از برجسته ترین تولیدکنندگان تایرهای UHP  (Ultra High Performance) برای انواع مسابقات اتومبیل رانی و موتور سواری می باشد.

فالکن با استفاده از سیستم های نظارت بر عمق آج تایر که موجب هشدار به رانندگان، هنگامی که به سطحی می رسند که برای استفاده خطرناک می باشند، توانسته محبوبیت زیادی بین مصرف کنندگان در سرتاسر جهان داشته باشد.

بسیاری از خودروسازان برتر ژاپنی همچون نیسان, سوزوکی, سوبارو و دایهاتسو برخی از خودروهای تولیدی خود را با استفاده از تایر های فالکن تجهیز می نمایند.

لاستیک های تولید شده با نام فالکن عمدتا در کارخانه های ژاپن, آمریکا و تایلند عرضه می شوند و در حال حاضر لاستیک های فالکن موجود در بازار ایران اکثرا ساخت ژاپن و در برخی از سایزها ساخت کشور تایلند می باشند و به دلیل طرح آج های زیبا و سازگار با کشورمان استقبال زیادی از محصولات فالکن در کشورمان می شود.

شاید باورتان نشود که ایده لاستیک های بادی در سال 1888 و زمانی اتفاق افتاد که جان بوید دنلپ مشغول تماشای پسر خردسالش سوار بر سه چرخه بود. دنلپ متوجه شد که هم حرکت سه چرخه خیلی آرام است و هم پسرش شرایط راحت و لذت بخشی برای سواری ندارد. با پوشاندن چرخ ها با لایه ای پلاستیکی و باد کردن آن با تلمبه، دنلپ اولین سامانه هوای ثابت تاریخ را اختراع کرد.

 

با عملی کردن این ایده و ثبت اختراع آن، دنلپ خیلی زود توانست بعد از موفقیت ها در مسابقات ورزشی، در سال 1890 اولین کارخانه تولید لاستیک دنلپ را در شهر دوبلین ایرلند افتتاح کند و سه سال بعد کارخانه ای در هاناو آلمان راه اندازی کرد. لاستیک دنلپ، با بیش از یکصد سال تجربه و پیشگام در نوآوری به منظور استخراج فناوری های جدید برای تولید لاستیک های با کیفیت و عملکرد بالا بوده است.

 

در دهه هشتاد میلادی لاستیک دنلپ در شرایط ورشکستگی قرار گرفت و در سال 1985 شرکت سومیتومو حق امتیاز تولید لاستیک دنلپ را خریداری کرد. چند سال بعد شرکت های لاستیک سومیتومو و لاستیک گودیر طی یک سرمایه گذاری مشترک برای تبدیل شدن به بزرگترین تولید کننده تایر در دنیا تمامی دارایی های دنلپ در اروپا و آمریکا را در اختیار گرفتند. با این تغییرات لاستیک دنلپ خیلی زود توانست بار دیگر به عرصه رقابت جهانی باز گردد و طولی نکشید که به ششمین تولید کننده برتر لاستیک در دنیا تبدیل شد.

 

به سبب استفاده از تیم طراحی و توسعه قوی و بکارگیری آخرین تکنولوژی ها در تولید، لاستیک دنلوپ در بازار ایران برندی نام آشناست و طرفداران زیادی دارد.

Ohtsu یک برند مادر بود و اکنون یک مارک فرعی مرتبط با تایر Falken هست. این دو مارک متعلق به صنایع معروف لاستیک Sumitomo در سراسر جهان است و یک شرکت جهانی تولید لاستیک در ژاپن. این شرکت تاریخ غنی دارد و فرآیند ساخت با تجربه، ابتکاری و دقیق را برای تمام شرکت های تابعه خود به ارمغان می آورد. لاستیک های ارزان قیمت اوتسو به همراه لاستیک های Falken  UHP(Ultra High Performance) تولید می شوند.